Mivel a KATÁ-ban nincsen költségelszámolás, így leginkább a szolgáltató szektornak éri meg ezt az adózási formát választania. Ide tartoznak a programozók, szoftverfejlesztők is. Manapság nem csak itthon, de külföldön is kapkodnak az ilyen szakemberekért, így nem ritka, hogy valaki külföldre is szeretne számlázni.

Példánkban IT területet választottunk, de gyakorlatilag bármi mást is választhattunk volna a szolgáltató szektorban. (marketing, tanácsadás, stb.)

Lényeg, hogy most nem termékértékesítésről beszélünk, hanem kifejezetten szolgáltatásról.

Lehet külföldre számlázni KATÁ-sként?

Ez a leggyakoribb kérdés, ami első körben felmerül. A válasz természetesen igen. Nincsen akadálya, hogy külföldre számlázzunk szolgáltatást, ugyanakkor több dologra is figyelnünk kell könyvelés, számlázás szempontjából. Nézzük ezeket részletesebben.

Hogyan számlázzunk külföldre KATÁ-sként

EU-n belül vagy harmadik országba történik a számlázás?

Amennyiben Európai Union belül számlázunk, akkor saját és partnerünk közösségi adószámára is szükségünk lesz, amelyet majd fel kell tüntetnünk az általunk kiállított számlán.

Amennyiben nincsen közösségi adószámunk, akkor igényelni kell.

Előfordulhat, hogy EU-s partnerünknek nincsen közösségi adószáma, mert bizonyos országokban ezt adott bevételhez kötik. Ebben az esetben az ő adószámát nem kell feltüntetnünk a számlán.

EU-n kívüli partner esetén szintén nincsen szükség közösségi adószámra.

Ha külföldre számlázok ÁFÁ-s leszek?

Amennyiben külföldre történik számlázás, akkor az úgynevezett “ÁFA hatályán kívüli” szolgáltatásnak minősül, ezáltal nem vonódik le az alanyi mentes keretből.

Például van olyan szoftverfejlesztő ügyfelünk, aki évi 20 millió forintot számláz egy amerikai cégnek. Függetlenül attól, hogy átlépi a 12 millió forintot, ezt még mindig alanyi mentesként teszi. A KATA keret átlépése miatt nyilván a 12 millió Ft feletti részre megfizeti a 40%-os különadót, de továbbra sem válik áfássá.

Ha az EU-s partnerünknek nincsen közösségi adószáma vagy magánszemélynek számlázunk, akkor fő szabály szerint – néhány kivételtől eltekintve – úgy kell eljárni mintha egy magyar adóalanynak számláznánk, így ezek az összegek már levonódnak az alanyi mentes keretünkből.

Milyen plusz teendővel jár, ha külföldre történik számlázás?

  • A számlát EU (közösségen belül) vagy EUK (közösségen kívül) vagy “ÁFA tv. hatályán kívüli” ÁFA kulccsal kell kiállítani.

  • A számlára az alábbi szöveget kell feltüntetnünk (NAV által megfogalmazva): “Áfa tv. területi hatályán kívüli esemény az Áfa tv. 37. §-ának (1) bekezdése alapján. Ezzel összefüggésben az Áfa-t a megrendelő adóalany saját tagországában rendezni köteles.”

  • Ha közösségi (EU-n belüli) a partner, akkor mindkét fél közösségi adószámát fel kell tüntetni a számlán (amennyiben van neki)

  • Ha devizában történik a számlázás, akkor az aznapi MNB árfolyamot fel kell tüntetni a számlán (legtöbb programba be van építve, hogy hozza az árfolyamot)

  • Adott hónapokban el kell készíteni egy nullás ÁFA bevallást, melyben tájékoztató adatként be kell írnunk a külföldi szolgáltatás ellenértékét

  •  Az EU-n belüli ügyletekről az ÁFA bevalláson felül egy közösségi összesítő nyilatkozat leadása is szükséges

Lényegében ennyiben tér el a külföldre történő szolgáltatás számlázása. A számla nyelve lehet angol, német vagy egyéb idegen nyelv és természetesen magyar is. Ökölszabálynak elmondható, hogy nekünk, mint magyar vállalkozónak, mindig a magyar jogszabályoknak megfelelően kell a számlát kiállítanunk. Például a számlán a kötelező elemeket továbbra is szerepeltetnünk kell. (pl.: “KISADÓZÓ” szó)

Összegezve, nem kell megijednünk, ha külföldre szeretnénk számlázni. Viszont tapasztalatunk alapján a fentieket elég sok könyvelő nem ismeri pontosan, így érdemes átbeszélni, hogy milyen plusz feladatokat jelenthet számára, ha a továbbiakban külföldre is fogunk számlázni.