2021. január 1.-től több fontos változás lép életbe a KATA törvényben, ezek azonban nem kizárólag a kisadózókat, hanem azok partnereit is érinti.

A változások a következők:

 • 2021-től megszűnik a többszörös katázás lehetősége, vagyis mindenki csak egy vállalkozásban lehet kisadózó. Azaz nem lehet KATA-s egyéni vállalkozás mellett még valaki egy Bt.-ben is KATA-s tag, vagy akár több Bt.-ben kisadózó tag.

  Fontos, hogy amennyiben nem mi magunk jelentettük be december hónapban, hogy januártól melyik KATA státuszt szeretnénk megszüntetni, akkor az adóhatóság az első jogviszonyt fogja meghagyni, a többit automatikusan törli.

 • Ha a KATA-s vállalkozás ugyanattól a magyar kifizetőtől (pl. cégek, egyéb szervezetek, társasházak, magánkórházak, önkormányzatok) egy év során összesítve 3 millió Ft-ot meghaladó összegű bevételt szerez, a 3 millió Ft feletti részre a kifizetőnek 40 %-os mértékű adót kell bevallania és megfizetnie. Vagyis ebben az esetben ez a megbízó céget fogja terhelni. (ez alól kivételek pl.: polgármesteri hivatalok, állami kórházak, állami egyetemek)

 • Ha a kisadózó külföldi cégnek számláz, akkor az egy cégtől érkező 3 millió Ft feletti bevételt 28,568%-os plusz adó terheli, amit viszont a kisadózónak kell bevallania és megfizetnie.

  (Ebben az esetben az adó alapja nem 100% hanem 71,42%, így jött ki a 28,568%.)

 • Ha KATA-s vállalkozás olyan magyar vállalkozásba számláz be, amellyel kapcsolt viszonyban áll, akkor az első forinttól 40%-os különadó terheli a kifizetőt.

  Ilyen eset például, ha KATA-s egyéni vállalkozó olyan cégnek dolgozik, ahol a házastárs, szülő vagy testvér többségi tulajdonos vagy ügyvezető.

  Ugyanez a helyzet kapcsolt külföldi cég vagy egyéb szervezet esetén is, annyi különbséggel, hogy itt az adóteher ebben az esetben is 28,568%, amit a kisadózónak kell megfizetnie.

 • A változásokkal kapcsolatban bővültek az adatszolgáltatási és tájékoztatási kötelezettségek is:

  • kisadózó a szerződéskötéskor köteles tájékoztatni a kifizetőt, hogy kisadózó vállalkozásnak minősül

  • kifizető tárgyévet követő jan. 31-ig pedig tájékoztatja a kisadózót a 40%-os mértékű különadó alapjaként figyelembe vett összegről.

Fontos, hogy magánszemélyektől származó bevételekre a fenti szabályok nem vonatkoznak és a havi KATA díjak (25, 50, 75ezer Ft) nem változnak.

KATA változás

Gyakran ismételt kérdések:

Van egy KATA-s Bt-ém és egy egyéni vállalkozásom, mit tehetek?

Az egyéni vállalkozás maradhat KATA-s. A Bt.-ben pedig úgy lehet eljárni, hogy te mint kültag januártól nem KATA-s leszel, hanem munkaviszonyban látod el a feladatod.

Katásként csak magánszemélyeknek számlázok, van valamilyen plusz teendőm?

Ebben az esetben nem változik semmi, mert a magánszemélyektől történő bevételekre a fentiek nem vonatkoznak.

Mi van akkor, ha katásként én egy cégcsoportnak számlázok be, amik kapcsoltak egymással?

Itt a lényeg, hogy te ne legyél kapcsolt a cégekkel, így ennek nincsen akadálya, természetesen figyelembe véve az egy cégnek történő 3 milliós határt.