SPOILER: De kell 🙂

De akkor, miért is kapunk egyre több, ehhez hasonló kérdést?

Lényegében az történt, hogy a NAV 2019-től már az egyéni vállalkozók számára is elkészíti az SZJA tervezetet. Ezt valamiért sokan összemosták a KATA bevallással és úgy gondolják, hogy év elején már nincs is teendőjük. De bevallási kötelezettség sajnos minden KATA vállalkozó számára van. Ugyanis ebben a bevallásban kell a tavalyi évre vonatkozólag nyilatkoznunk KATA bevételeinkről, arról hogy kinek számláztunk 1M Ft felett, valamint a KATA keret túllépéséből származó 40% különadót is be kell vallani.

Nem kell KATA bevallást készíteni az egyéni vállalkozóknak?

De kinek lehet jó a NAV SZJA tervezet?

Annak, akinek csak munkaviszonyból, kifizetőtől származó jövedelme volt. Ebben az esetben elegendő lehet, ha csak jóváhagyjuk a NAV által készített tervezetet. Amennyiben egyéb bevételed is volt előző évben pl.: ingatlan bérbeadásból, ingatlan értékesítésből, értékpapírból, abban az esetben érdemes egy könyvelő segítségét kérni, mert ezeket a bevételeket nem biztos, hogy látja a NAV, így a vállalkozónak kell külön bevallania. Egyébként szintén ezért nem tudja elkészíteni KATA bevallásunkat sem a NAV. Egyszerűen nincsen hozzá adata (még). Nem tudja, hogy kinek, hányszor és milyen összegben állítottunk ki számlát, nyugtát, stb, ezért nekünk kell bevallani.

Ezeket az információkat, a KATA vállalkozóknak, a bevételi nyilvántartásban kell naprakészen vezetnie, ami a KATA bevallás alapja.

Pontosan milyen dátumokra kell figyelnünk?

Olvasni már mindenfélét az interneten, de most tegyünk tiszta vizet a pohárba. KATA egyéni vállalkozás esetén a KATA bevallási határidő február 25., de aki nem KATÁ-s egyéni vállalkozó, hanem az SZJA alá tartozik annak május 20. Természetesen, ha KATA egyéni vállalkozónak, magánszemélyként, másból is származott bevétele, akkor neki is kell SZJA bevallást készítenie május 20.-ig.

De ezek ellenőrizhetőek is a NAV adónaptárán keresztül: http://nav.gov.hu/eventbrowser/events?honap=2019_1&esemeny=2019-02-25

Milyen bevételeket kell feltüntetni a KATA bevallásban?

Természetesen minden általunk kiállított számla, nyugta, stb. összegét, de ezen felül bizonyos támogatások is ide tartoznak (pl.: bizonyos munkanélküli hivataltól származó támogatás). Amennyiben ilyenben részesültünk érdemes utánajárni, hogy be kell-e raknunk a KATA bevallásunkba. De ide tartozik a bankunktól kapott kamat is, vagy ha mondjuk felelősségbiztosításunkon keresztül fizetett nekünk a biztosító. Szóval érdemes jól átgondolni, hogy milyen bevételeink voltak a kiállított számláinkon kívül.

Mi történik, ha nem adjuk be a KATA bevallást?

A gyakorlat alapján először egy felszólítás fog érkezni az ügyfélkapunkra, hogy pótoljuk a bevallást. Ha az ebben megadott határidőre sem pótoljuk, akkor már mulasztási bírságra is számíthatunk.