KATA egyéni vállalkozás létrehozása

1. lépés: Ügyfélkapus hozzáférés kérése

Először is szükséged lesz egy ügyfélkapus hozzáférésre, melyet egy Okmányirodában vagy Kormányablakban hozhatsz létre. A legtöbb helyen időpontot kell kérni, de nem titok, hogy időpont nélkül is bemehetsz. 11 óra körül ideális, így valószínűleg várakoznod sem kell majd annyit. Vinned kell a személyes irataidat és egy email-címmel kell készülnöd, amelyhez majd hozzárendelik az ügyfélkapudat!

2. lépés: Vállalkozói igazolvány kiváltása

A) Személyes ügyintézés: Úgy kérd ki az „ügyfélkapus hozzáférés kiváltásához” az időpontot, hogy egyben a vállalkozói igazolvány kiváltását is jelzed, és azonnal elintézed ezt is az ügyintéző segítségével! (Ehhez a lakóhely szerinti, kerületi illetékes Okmányirodába kell menned!)

B) Online: a következő linkre https://www.nyilvantarto.hu/ugyseged/LoginPage.xhtml kattintva, az ügyfélkapun, a Webes Ügysegéd felületen, az EV-vel kapcsolatos ügyek intézése oldalra kerülsz, ahol az ügyfélkapus azonosítóddal be kell lépned. Sikeres belépést követően – a Webes ügysegéd első használatakor – meg kell adnod a személyes adataidat is. Az adatokat a Webes ügysegéd eltárolja, így később már nem kell újból megadnod. Ezt követően, a kiválasztott ügytípushoz tartozó űrlap jelenik meg, melyet ki kell tölteni.

3. lépés: Igazolás arról, hogy KATÁS vállalkozóvá váltál

Ha elkészült és beküldésre került az „Egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének bejelentése” nevű adatlap, akkor kapsz egy visszaigazolást arról, hogy nyilvántartásba vettek mint egyéni vállalkozót. Ez azt jelenti, hogy KATÁS vállalkozóvá váltál. Ez az igazolás szolgál a vállalkozói igazolvány helyett. Őrizd meg az e-mailt!

4. lépés: Most jön a lényeg, amit sokan figyelmen kívül hagynak

Be kell még jelentkezni a helyi önkormányzathoz az iparűzési adó miatt és regisztrálni kell a kamarához. Ha ezeket kihagyod súlyos összegekkel rövidítheted meg magadat, és lehet hogy pár hónap múlva eszmélsz csak fel, hogy bizony egy KATÁ-snak is kell a könyvelő. Persze nem kötelező, de nem egy ügyfelünk van, aki ha a mi segítségünkkel hozta volna létre az egyéni vállalkozását, akkor 100-200 ezer Forintot is spórolhatott volna. Így ha nem vagy biztos benne, hogy mindent jól csináltál itt jelentkezz.

6. lépés: Amiket be kell szerezned

Számlázó program: Számlázáshoz használhatsz akár ingyenesen számlázó programot is. (Amit mi szívesen ajánlunk az a szamlazz.hu.) Számlázó rendszer esetében a NAV felé lesz bejelentési kötelezettséged. Ezt is megteheted online, az ügyfélkapun keresztül, a „SZAMLAZO” nevű nyomtatványon, de szívesen segítünk neked, ha minket bízol meg KATA vállalkozásod könyvelésével. Számlatömböt mi már egyáltalán nem ajánlunk az online számla kötelezettség miatt.

♦ Nyugtatömb, ez akkor jó, ha olyan tevékenységet végzel, ahol nagyrészt készpénzben és magánszemélyeknek értékesítesz és nem akarod minden egyes vevőtől megkérdezni a nevét és a lakcímét. Pl. cipész.

♦ Szigorú számadású bizonylatok nyilvántartása. Ha esetleg ellenőrzésre hívnak, ezt biztos, hogy bekérik. Erre a lapra kell felvezetni az előző nyomtatványokat. (számlatömböket, nyugtatömböket) A kitöltéséhez a számla adataira, és a nyomtatványok adataira lesz szükséged.

Bélyegző, de csak ha szeretnél. Nem kötelező! Ajánlott, ha sok számlát, illetve nyugtát kell kiállítanod. (online számlázók esetében erre nincsen szükség) Ha mellette döntesz, akkor mindenképpen szerepeljen rajta a „KISADÓZÓ” szó. (mert ezt mindig fel kell tüntetned a számláidon)

Bevételi nyilvántartás, amiben a bevételeidet vezeted. Ez szintén kötelező. Ez alapján kerül bevallásra a bevételed. (Ha minket bízol meg KATA vállalkozásod könyvelésével, természetesen mi ezt is elkészítjük neked, amihez online hozzáférést is biztosítunk.)

kata könyvelés » megnézem az ajánlatot