KATA egyéni vállalkozás létrehozása

1. lépés: Ügyfélkapus hozzáférés kérése

Először is szükséged lesz egy ügyfélkapus hozzáférésre, melyet kormányablakban tudsz igényelni. A legtöbb helyen időpontot kell kérni, de nem titok, hogy időpont nélkül is bemehetsz. Vinned kell a személyes irataidat és egy email címmel kell készülnöd, amelyhez majd hozzárendelik az ügyfélkapudat.

Ennek az applikációnak a segítségével valós időben ellenőrizheted, hogy mennyire leterhelt az adott kormányablak.

2. lépés: KATA egyéni vállalkozás létrehozása avagy a vállalkozói igazolvány kiváltása

Magát a fizikai igazolványt igazából már nem szoktunk igényelni, mert felesleges, de a vállalkozás létrehozásához az alábbi lépéseken kell végigmenned:

A) Személyes ügyintézés: KATA egyéni vállalkozás létrehozását, személyesen a NAV-nál is lehet kezdeményezni, de lényeges, hogy az ott ülő munkatársaknak nem ez a szakterülete, így előtte érdemes könyvelővel is egyeztetni.

B) Online: a következő linkre https://www.nyilvantarto.hu/ugyseged/LoginPage.xhtml kattintva, az ügyfélkapun, a Webes Ügysegéd felületen, az EV-vel kapcsolatos ügyek intézése oldalra kerülsz, ahol az ügyfélkapus azonosítóddal be kell lépned. Sikeres belépést követően – a Webes ügysegéd első használatakor – meg kell adnod a személyes adataidat is. Az adatokat a Webes ügysegéd eltárolja, így később már nem kell újból megadnod. Ezt követően, a kiválasztott ügytípushoz tartozó űrlap jelenik meg, melyet ki kell tölteni. Itt elég sok kérdésre kell válaszolni, amennyiben esetleg elakadnál, akkor egyéni vállalkozás létrehozásában itt tudunk segíteni.

3. lépés: Igazolás arról, hogy KATÁ-s vállalkozóvá váltál

Ha elkészült és beküldésre került az „Egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének bejelentése” nevű adatlap, akkor kapsz egy visszaigazolást arról, hogy nyilvántartásba vettek mint egyéni vállalkozót. Ez azt jelenti, hogy KATÁS vállalkozóvá váltál. Ez az igazolás szolgál a vállalkozói igazolvány helyett. Őrizd meg az e-mailt és olvass tovább, hogy mit kell még tenned.

4. lépés: Most jön a lényeg, amit sokan figyelmen kívül hagynak

Az önkormányzathoz már nem szükséges külön bejelentkezni, de iparűzési adó bevallást kell majd készíteni, és a kamarához is regisztrálni kell. Ha ezeket kihagyod vagy rosszul hozod létre a KATA egyéni vállalkozásod akár súlyos összegekkel is megrövidítheted magadat, és lehet hogy pár hónap múlva eszmélsz csak fel, hogy valami nem stimmel. Nem egyedi eset, hogy 100-200 ezer forintot is spórolhatott volna az adott vállalkozó, ha egy szakember hozza létre a vállalkozását, így érdemes körültekintően eljárni. Amennyiben nem vagy biztos benne, hogy mindent jól csináltál itt jelentkezz.

5. lépés: Amire még szükséged lesz

Számlázó program: Számlázáshoz használhatsz akár ingyenesen számlázó programot is. (Amit mi szívesen ajánlunk az a szamlazz.hu.) Számlatömböt mi már egyáltalán nem ajánlunk az online számla kötelezettség miatt.

Bélyegző, de csak ha szeretnél. Nem kötelező! Ajánlott, ha sok kézi számlát, illetve nyugtát kell kiállítanod. (online számlázók esetében erre nincsen szükség)

Bevételi nyilvántartás, amiben a bevételeidet vezeted. Ez szintén kötelező. Ez alapján kerül bevallásra a bevételed. (Ha minket bízol meg KATA vállalkozásod könyvelésével, természetesen mi ezt is elkészítjük neked, amihez online hozzáférést is biztosítunk.)

♦ Külön vállalkozói bankszámla nem kötelező, amíg alanyi mentes a vállalkozás, így nyugodtan használható egy magánbankszámla is.

♦ És persze jó sok megbízás, így sok sikert kívánunk a vállalkozásodhoz! 🙂

♦ Továbbá fontos, hogy mindenről adj számlát és minden adót időben fizess be.