KATA EGYÉNI VÁLLALKOZÁS SZÜNETELTETÉS ÉS ÚJRAINDÍTÁS LÉPÉSEI

  • Szünetel a vállalkozásod, de a NAV még mindig előírja a havi KATA díjakat?

  • Úgy tűnik, mintha az önkormányzat felé is tartozásod lenne?

  • Vagy a háziorvosnál derült ki, hogy nincsen TB-d?

Egyéni vállalkozás szünetel

Ha a fenti pontok közül egy is igaz rád, akkor nem megfelelően lett elindítva a vállalkozásod szüneteltetése / újraindítása. A jó hír, hogy a legtöbb esetben ez visszamenőleg javítható. Görgess lejjebb a pontos lépésekért!

egyéni vállalkozás szüneteltetése / újraindítása

Szüneteltetés elindításának lépései a következők:

  • be kell jelenteni a webes ügysegéden

  • az önkormányzat már automatikusan átveszi az adatokat, így ezzel nincsen plusz teendőd

  • amennyiben a vállalkozás mellett nincsen munkaviszonyod akkor automatikusan bekerülsz az egészségbiztosítási szolgáltatási járulék megfizetése alá, hogy továbbra is biztosított maradj. Ennek összege jelenleg havi 8000 Ft. Ez utólag fizetendő, minden hónap 12.-ig. Az alábbi számlaszámra:

NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék: 10032000-06055826

Közleménybe az adóazonosító jeled írd!

Ha a fenti lépések közül bármelyiket kihagyod, akkor előfordulhat, hogy a NAV továbbra is előírja neked a KATA díjakat, ami folyamatosan halmozódik, és legrosszabb esetben akár ki is rakhatnak a KATÁ-ból, illetve a biztosítási jogviszonyod is megszűnhet, vagyis nem lesz TB-d.

Szüneteltetésről röviden:

A szüneteltetés nem összekeverendő a megszüntetéssel. Utóbbit csak nagyon ritka esetben javasoljuk, mert megszűnés esetén 2 évig (pontosabban adott évben + 1 évig) nem lehet újra KATÁ-s az egyéni vállalkozás.

Fontos, hogy a szüneteltetés ideje alatt a vállalkozás nem folytathat tevékenységet. A szüneteltetés időtartama minimum 1 hónap és maximum 2 év lehet, ezt követően a vállalkozás automatikusan megszűnik. Lényeges még, hogy annyiszor 1 millió forinttal csökken a vállalkozás adott évi KATA kerete, ahány hónapot szünetel az egyéni vállalkozás, ez a 40%-os különadó miatt lehet érdekes. (A szüneteltetés miatt az alanyi mentes kereted nem változik.)

A szüneteltetést érdemes hónap végére időzíteni, mert megkezdett hónap esetén még adott hónapra is kell fizetni KATA díjat.

A KATA díjat mindig utólag kell fizetni, vagyis ha ebben a hónapban kezded a szüneteltetést, akkor jövő hónap 12.-ig még meg kell fizetned az e havi KATA díjat.

Amennyiben egész évben (január 1.-től december 31.-ig) szünetelt a vállalkozásod, akkor adott évről már nem kell KATA bevallást készítened, de ha év közben kezdted a szüneteltetést, akkor ne felejtsd el, hogy jövő év februárban még kell készítened egy KATA bevallást.

Újraindítás, aktiválás lépései pedig a következők:

  • szintén be kell jelentened a webes ügysegéden

  • az önkormányzat átveszi az adatokat, így ezzel már nincsen plusz teendőd

  • TB-t már nem kell tovább fizetned

Újraindításról / aktiválásról röviden:

Az újraindítást érdemes hónap elejére időzíteni, mert a megkezdett hónapra már kell fizetni KATA díjat, függetlenül attól, hogy hány nap van még vissza az adott hónapból.

A KATA díjat mindig utólag kell fizetni, vagyis ha ebben a hónapban újraindul a vállalkozásod, akkor legkorábban jövő hónap 12.-ig kell megfizetned az e havi KATA díjat.

kata könyvelés egyéni vállalkozóknak