KATA EGYÉNI VÁLLALKOZÁS SZÜNETELTETÉSE ÉS ÚJRAINDÍTÁS LÉPÉSEI

  • Úgy tűnik, mintha az önkormányzat felé is tartozásod lenne?

  • Vagy a háziorvosnál derült ki, hogy nincsen TB-d?

Időkérés kézzel mutatva

Ha a fenti pontok közül egy is igaz rád, akkor nem megfelelően lett elindítva a KATA vállalkozásod szüneteltetése / újraindítása. A jó hír, hogy a legtöbb esetben ez visszamenőleg javítható. Görgess lejjebb a pontos lépésekért!

Lényeges, hogy itt nem megszüntetésről, hanem szüneteltetésről beszélünk, mert megszűnés esetén 2 évig nem lehetsz újra katás.

KATA szüneteltetés elindításának lépései a következők:

  • be kell jelenteni a webes ügysegéden

  • záróbevallást beadni az önkormányzat felé

  • amennyiben a vállalkozás mellett nincsen munkaviszonyod akkor automatikusan bekerülsz az egészségbiztosítási szolgáltatási járulék megfizetése alá, hogy továbbra is biztosított maradj. Ennek összege jelenleg havi 11300 Ft. Ez utólag fizetendő, minden hónap 12.-ig. Az alábbi számlaszámra:

NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék: 10032000-06055826

Közleménybe az adóazonosító jeled írd!

KATA szüneteltetésről röviden:

A szüneteltetés nem összekeverendő a megszüntetéssel. Utóbbit csak nagyon ritka esetben javasoljuk, mert megszűnés esetén 2 évig (pontosabban adott évben + 1 évig) nem lehet újra KATÁ-s az egyéni vállalkozás.

Fontos, hogy a szüneteltetés ideje alatt a vállalkozás nem folytathat tevékenységet, vagyis nem számlakiállításhoz kell kötni, hogy aktív vagy passzív a vállalkozás, hanem hogy történt munkavégzés vagy sem.

A szüneteltetés időtartama minimum 1 hónap és maximum 3 év lehet (2021.július 1-től, korábban 2 év), ezt követően a vállalkozás automatikusan megszűnik. Lényeges még, hogy annyiszor 1,5 millió forinttal csökken a vállalkozás adott évi KATA kerete, ahány hónapot szünetel az egyéni vállalkozás, ez a 40%-os különadó miatt lehet érdekes. (A szüneteltetés miatt az alanyi mentes kereted nem változik.)

A KATA szüneteltetést érdemes hónap végére időzíteni, mert megkezdett hónap esetén még adott hónapra is kell fizetni KATA adót.

A KATA adót mindig utólag kell fizetni, vagyis ha ebben a hónapban kezded a szüneteltetést, akkor jövő hónap 12.-ig még meg kell fizetned az e havi KATA adót.

Amennyiben egész évben (január 1.-től december 31.-ig) szünetelt a vállalkozásod, akkor adott évről már nem kell KATA bevallást készítened, de ha év közben kezdted a szüneteltetést, akkor ne felejtsd el, hogy jövő év februárban még kell készítened egy KATA bevallást.

KATA újraindítás, aktiválás lépései pedig a következők:

  • szintén be kell jelentened a webes ügysegéden

  • változásbejelentőt beadni az önkormányzat felé

  • TB-t már nem kell tovább fizetned

KATA újraindításról / aktiválásról röviden:

Az újraindítást érdemes hónap elejére időzíteni, mert a megkezdett hónapra már kell fizetni KATA adót, függetlenül attól, hogy hány nap van még vissza az adott hónapból.

A KATA adót mindig utólag kell fizetni, vagyis ha ebben a hónapban újraindul a KATA vállalkozásod, akkor legkorábban jövő hónap 12.-ig kell megfizetned az e havi KATA adót.