SPOILER: De kell 🙂

De akkor, miért is kapunk egyre több, ehhez hasonló kérdést?

Lényegében az történt, hogy a NAV 2019-től már az egyéni vállalkozók számára is elkészíti az SZJA tervezetet. Ezt valamiért sokan összemosták a KATA bevallással és úgy gondolják, hogy év elején már nincs is teendőjük. De bevallási kötelezettség sajnos minden KATA vállalkozó számára van és a két bevallás (SZJA, KATA) között nincsen semmilyen átfedés. KATA bevallásban kell a tavalyi évre vonatkozólag nyilatkoznunk KATA bevételeinkről és a KATA keret túllépéséből származó 40% különadót is be kell vallani.

papír toll és pénz

De akkor kire vonatkozik a NAV SZJA tervezet?

Lényegében mindenkire. KATÁ-s vállalkozóként amennyiben csak munkaviszonyból, kifizetőtől származó jövedelmed volt, akkor ebben az esetben elegendő lehet, ha csak jóváhagyod a NAV által készített tervezetet. Amennyiben egyéb bevételed is volt előző évben pl.: ingatlan bérbeadásból, ingatlan értékesítésből, értékpapírból, abban az esetben érdemes egy könyvelő segítségét kérni, mert ezeket a bevételeket nem biztos, hogy látja a NAV, így ezeket neked külön be kell vallani.

Pontosan milyen dátumokra kell figyelnünk?

Olvasni már mindenfélét az interneten, de most tegyünk tiszta vizet a pohárba. KATA egyéni vállalkozás esetén a KATA bevallási határidő február 25, de aki nem KATÁ-s egyéni vállalkozó, hanem az SZJA alá tartozik annak május 20. Természetesen, ha KATA egyéni vállalkozónak, magánszemélyként, másból is származott bevétele, akkor neki is kell SZJA bevallást készítenie május 20.-ig.

De ezek ellenőrizhetőek is a NAV adónaptárán keresztül: https://regi.ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/adonaptar.html

Milyen bevételeket kell feltüntetni a KATA bevallásban?

Természetesen minden általunk kiállított számla, nyugta, stb. összegét, de ezen felül bizonyos támogatások is ide tartoznak (pl.: bizonyos munkanélküli hivataltól származó támogatás). Amennyiben ilyenben részesültünk érdemes utánajárni, hogy be kell-e raknunk a KATA bevallásunkba. De ide tartozik a bankunktól kapott kamat is, vagy ha mondjuk felelősségbiztosításunkon keresztül fizetett nekünk a biztosító. Szóval érdemes jól átgondolni, hogy milyen bevételeink voltak a kiállított számláinkon kívül.

Mi történik, ha nem adjuk be a KATA bevallást?

A gyakorlat alapján először egy felszólítás fog érkezni az ügyfélkapunkra, hogy pótoljuk a bevallást. Ha az ebben megadott határidőre sem pótoljuk, akkor már mulasztási bírságra is számíthatunk.